BARISTA OPEN - CAFÉ CAFÉ CHAMPIONSHIP - 5. kolo BRATISLAVA DANUBIUS GASTRO - 22.1.2011
Název
BARISTA OPEN - CAFÉ CAFÉ CHAMPIONSHIP - 5. kolo BRATISLAVA DANUBIUS GASTRO - 22.1.2011
Popis
V pořadí již 5 kolo soutěže týmů - Barista Open, přineslo další posun, rozhodně je třeba přihlížet k faktu, že se této soutěže účastní skutečně nejlepší současní čeští a slovenští baristé, kteří jsou, nebo by měli být vzorem všem, které tento obor zajímá. Soutěž Barista Open je jedinou soutěží na světě, kde se vedle hodnocení degustačních a technických komisařů, která vycházejí ze zkušeností a znalostí odborníků, kteří v komisi působí využívají také přístrojová měření, která doloží a podpoří dosažené výsledky. Konkrétně se využívají digitální váhy k zaznamenávání tlaku lisování kávy v páce, odměrky na měření tekutiny, digitální váhy na měření množství kávy, digitální teploměry na měření teploty i refraktometry na měření viskozity kávy.
Všichni soutěžící pracují na zlepšování všech soutěžních parametrů a tak například v první fázi zaměřené na přípravu 20 espress, která musí být připravena co nejkvalitněji, ale také co nejrychleji došlo u všech týmů ke zrychlení a to o cca půl minuty oproti čtvrtému soutěžnímu kolu v Českých Budějovicích, ale ve srovnání s prvním kolem, které proběhlo v září loňského roku také v Bratislavě v Le Bar téměř o 50%! Nejrychlejší čas včera byl 3minuty a 14sekund nejpomalejší pak 3minuty a 51sekund. Oproti tomu v le Baru v prvním kole byl nejrychlejší čas 4minuty a 23sekund a nejpomalejší 6minut a 25sekund. Je však třeba zdůraznit, že dosáhnout nejrychlejšího času neznamená dosáhnout nejlepšího umístnění v této kategorii. Soutěžící, která včera dosáhla nejrychlejšího času skončila při započtení přístrojových měření v této první fázi na celkovém 5 místě v této kategorii.
Jednomu ze soutěžících se dokonce podařilo v 10 extrakcích, které je třeba pro 20 espress připravit, docílit minimálního časového rozdílu v řádu několika desetin sekundy, největší rozdíl v jeho časech extrakce byl 1 sekunda a 25 desetin.
Druhá fáze, která je předvedením týmové spolupráce baristů v klasické přípravě nápojů, které jsou základem tohoto oboru, tedy espressa a cappuccina nezaznamenala výrazných rozdílů. Všichni soutěžící jsou velmi zkušení a dosahují tak při přípravě těchto klasických nápojů skvělých výkonů. S ohledem ke skutečnosti, že na přípravu cappuccina využívají specielně vyvinuté mléko pro cappuccino z produkce mlékárny Bohemilk, které je významně obohaceno o bílkoviny a také tuky, zajišťuje toto mléko skvělé výsledky v kompaktnosti mléčné pěny a možnostech přípravy nápoje tradiční technikou nebo technikou latte art.
Třetí fáze soutěže je fantazijní a je tedy na kreativitě baristů, jak dobře zvládnou kombinaci espressa s různými přísadami tak, aby připravili kávový koktejl v němž je dominantní chuť kávy. Úkolem baristů je připravit 2 alkoholické a 2 nealkoholické koktejly. Královnou této katerie se již podruhé za sebou stala Anna Ribovičová z kavárny a týmu Dublin café z Prešova SK.
Umístnění baristů v 5 kole soutěže Barista Open - café café Championship je následující
1 Stano Cibula – tým A&S coffee
2 Anna Ribovičová – tým Dublin café
3 Adam Závodný – tým A & S coffee
4 František Roháček – tým Coffee&Co Monin
5 Martin Hudák – tým Dublin café
6 Roman Pospíchal – tým Buscaglione caffé
7 Dagmar Mašlaňová – tým Coffee&Co Monin
8 Adam Troubil – tým Buscaglione caffé
Umístnění týmů v tomto kole je následující:
1. místo – tým A & S coffee – manažerka týmu Martina Škraková
2. místo – tým Dublin café – manažer týmu Tomáš Callo
3. místo – tým Coffee & Co Monin
4. místo – tým Buscaglione caffé – manažer týmů František Wollner
Šesté kolo soutěže Barista Open proběhne v Praze v rámci veletrhů Top Café, Top Gastro a Holliday World dne 12. 2. 2011 na výstavišti v Holešovicích, srdečně Vás zveme do pavilonu kávy a těšíme se na Vaší účast, která podpoří všechny baristy.
Roberto Trevisan a Štěpánka Havrlíková
Zakladatelé soutěže Barista Open a Mistrovství baristů ČR
Škola kávy s.r.o.
www.skolakavy.cz
Období
Statistiky
- 136 fotek
- 0 se líbí
Nastavení
Fotoknihy z vašich fotek
Vyberte si z předchystaných knih pro Vás nebo vytvořte zcela novou.
Pexeso z vašich fotek
Stačí vybrat jen 32 fotek. Ostatní za Vás uděláme my.